Daily Current Affairs Quiz: 9th December 2022 Current Affairs
9th December Current Affairs 2022: Today we will cover Top Current Affairs Quiz from various topics which are Important for Competative exams. In this article we are covering following topics which are important from exam point of view and will help aspirants for good preparation on daily basis. We are providing Current Updates regarding Fifa World Cup 2022 ,Goldsikka Pvt Ltd Automated Teller Machine,First Female President of Table Tennis Federation of India, Weightlifting World Championship 2022 and other trending topics.
1.Which country abolished morality police known as the Gasht-e-Ershad or ‘Guidance Patrol’?
(a) Saudi Arabia
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Qatar
Ans: Iran
Iran abolished morality Polic known as Gasht-e-Ershad or 'Guidance Patrol'. This 'Guidance Patrol' was established in 2006 and women were afraid of it. Recently 22 year old Mahsa Amani died in their custody and protest started across the country when the news of her death made public.
2. Olivier Giroud,who scored goal in Fifa World Cup 2022 against Poland in round of 16, represent which country?
(a) Poland
(b) France
(c) Germany
(d) Argentina
Ans: France
Olivier Giroud play for France and became leading All Time Goal Scorer for France with 52 Goals when he scored Goal against Poland in round of 16 in Fifa World Cup 2022 and helped them to reach Quarter Finals.
3.Recently Goldsikka Pvt Ltd set up India's first Automated Teller Machine(ATM) in ?
(a) Hyderabad, Telangana
(b) Bangalore, Karnataka
(c) Mumbai, Maharashtra
(d) Chennai ,Tamil Nadu
Ans: Hyderabad, Telangana
Hyderabad Based Goldsikka Pvt Ltd set up India's first Automated Teller Machine( ATM) at Raghupathi Chamber in Begumpet, Hyderabad. It is inaugurated by Sunitha Lakshmareddy Telangana Women Commission Chairperson.
4.'Dominique Lapierre' Padma Bhushan awardee renowned French author has passed away in December 2022, he won Padma Bhushan in which field from Government of India 2008?
(a) Science and Engineering
(b) Art
(c) Literature and Education
(d) Social Works
Ans: Social Works
'Dominique Lapierre' Padma Bhushan awardee renowned French author has passed away in December 2022. He was born in France and wrote book titled 'City of Joy' in 1985 describing struggle of Rickshaw Puller in Kolkata,which later made into movie. He won Padma Bhushan Award in Social Works from Government of India in 2008.
5.Which State/ UT recently inaugurated its 1st FASTag- enlabed Parking Management System?
(a) Ladhak
(b) Jammu and Kashmir
(c) Mizoram
(d) Assam
Ans: Jammu and Kashmir
Dheeraj Gupta , Principal Secretary Housing and Urban Development Department inaugurated Jammu and Kashmir 1st FASTag Enlabed Parking Management System at Multi Level Car Parking General Bus stand. The Smart Parking was launched as part of UT of Jammu and Kashmir's My Town My Pride.
6.Who has been appointed as first Female President of Table Tennis Federation of India (TTFI)?
(a) Alka Sharma
(b) Rinku Archarya
(c) Meghna Ahlawat
(d) Supriya Shukla
Ans: Meghna Ahlawat
Meghna Ahlawat has been elected as first Female President of Table Tennis Federation of India( TTFI) and former Table Tennis player Kamlesh Mehta took over as Secretary General of (TTFI)
7.Who won silver at the weightlifting World Championship in Colombia?
(a) Mirabai Chanu
(b) Khumukcham Sanjita Chanu
(c) Ganesh Mali
(d) Sakshi Malik
Ans: Mirabai Chanu
Mirabai Chanu Olympic Silver Medalist,won Silver medal at the Weightlifting World Championship in Colombia by beating Hou Zhihua of China. It is her 2nd medal at World Championship previously she had won Gold Medal in 2017 by lifting 197 kg.
8.In India,Armed Forces Flag day is Celebrated on?
(a) December 6
(b) December 7
(c) December 8
(d) December 9
Ans: December 7
Armed Forces Flag Day in India is Celebrated on 7th December every year to honour Martyrs and Armed Forces Members who protect the homeland, and raise funds from general public for wellware of Armed Personall.
9.Name the volcano that erupted in Indonesia on December 4, 2022?
(a) Mount Merapi
(b) Mount Etna
(c) Mauna Loa
(d) Mount Semeru
Ans: Mount Semeru
Mount Semeru erupted in Java Island, Indonesia,because of which 2000 people evacuated.
10.Which state has launched the One District One Sport (ODOS) programme for promoting local sporting talent?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka
Ans: Uttar Pradesh
In order to revive Traditional craft in the state Uttar Pradesh launced One District One Product ( ODOP ) which got praise so on similar note UP Government launced One District One Sport ( ODOS) Programme for Promoting Local Sporting Talent.
11.Which bank recently has crossed the Rs 5-lakh-crore mark in personal banking advances.
(a) Canara Bank
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Bank of Baroda
Ans: State Bank of India
State Bank of India recently has crossed the Rs 5-lakh-crore mark in personal banking advances.
12.Which cyclone recently formed over Bay of Bengal, crossing the coasts of southern states
(a) Sitrang
(b) Asani
(c) Mocha
(d) Mandous
Ans: Mandous
Cyclone Mandous formed over Bay of Bengal, 620 km Southeast of Chennai. This Storm likely to cross coast of Tamil Nadu, Pondicherry and Andhra Pradesh.
13.Which country is host of the '12th World Hindi Conference'?
(a) Fiji
(b) Italy
(c) Germany
(d) USA
Ans: Fiji
'12th World Hindi Conference' is being organised by the Ministry of External Affairs in Collaboration with Government of Fiji in February 2023 and theme is 'Hindi:From Traditional Knowledge to Artificial Knowledge'.
14.What is the name of Peru’s first female president?
(a) Ana Jara
(b) Esa Divas
(c) Dina Boluarte
(d) Liz Truss
Ans: Dina Boluarte
Dina Boluarte became the First Female President of Peru and became 6th President of Peru as the predecessor was detailed by Police for breaking Law.
15.Who has been officiated as the new chairman of the Rajya Sabha?
(a). Jagdeep Dhankhar
(b). Piyush Goyal
(c ). Virendra Kumar
(d). Giriraj Singh
Ans: Jagdeep Dhankhar
Jagdeep Dhankhar has been officiated as the chairman of the Rajya Sabha on December 7, 2022, as the winter session of the Parliament commences.
Post a Comment